De Nijmeegse viroloog Joep Galama zaaide onlangs paniek met zijn advies om de Nijmeegse Vierdaagse in verband met de Mexicaanse griep eventueel niet door te laten gaan. Gelukkig voor Nijmegen gaat het feest deze zaterdag in elk geval nog wel gewoon door, vandaag staat de stad namelijk in het teken van FortaRock. Dit is een nieuw festival in Nijmegen met dertien varianten binnen het metalgenre. Het festivalpubliek blijkt in redelijk grote getale aanwezig en kenmerkt zich vooral als bierdrinkend en zwartgekleed zijnde. Ook kunnen we rekenen op veel Duitsers als bezoekers, wat volgens De Gelderlander een zeer positief verschijnsel is: “Het zou de komende jaren nog wel eens kunnen uitgroeien tot een flink festival, zeker wanneer het wordt ontdekt door het metalminnende Duitse publiek.” Hopelijk krijgt de krant gelijk en heeft het vieze Brand-bier onze oosterburen niet afgeschrokken, want daar maak je uiteraard geen vrienden mee.
Een ander minpunt zijn de consumptieprijzen. Als publiek ben je natuurlijk veel gewend, maar € 2.30 per muntje is iets waar zelfs de podia rond het Leidseplein van schrikken. Gelukkig kan wel overal betaald worden met pin, waardoor de schade minder zichtbaar is. Pas bij thuiskomt krijgen we de afschriften te zien, wat vast voor een vervelende nasmaak zal zorgen.
mij=Door: Marz667. Foto's: Laura & Tom
Het metalfestival vindt voor de verandering niet in het Goffertpark plaats, maar in 'een van de mooiste en onbekendste parken van Nijmegen': Park Brakkenstein, naast de Radboud Universiteit, dat we al kennen van de Music Meeting in de Pinksterweekenden. Dan worden daar drie dagen lang muziekstromingen uit alle windstreken worden verenigd: van jazz, soul en funk tot klezmer en van gipsy tot afro-latin.
Vandaag biedt het park echter heel andere muziek. Muziek die de omwonenden blijkbaar stukken minder kunnen waarderen – denk aan de harde pig squeals bij All Shall Perish – waardoor de volumeknop opvallend laag gedraaid staat. Het geluid mag vandaag helaas niet harder dan 98 decibel, tot grote ergernis van het publiek. Gelukkig is enkel het open podium laag afgesteld, waar de minder interessante bands staan geprogrammeerd. Vooral het optreden van The Dillinger Escape Plan – met een cover van Nine Inch Nails' “Wish” als hoogtepunt – lijkt moeilijk te evenaren. De Amerikaanse band valt niet alleen op door de goede setlist, maar ook door de enthousiaste gitarist. Het enig originele lid Ben Weinman weet van geen ophouden, hij bespringt alle plekken en eindigt met een stagedive in het publiek.
Helaas eindigt het festival minder positief dan het begon. De surprise-act The Devil's Blood valt niet bij iedereen in de smaak, “Het is als een stuk stront eten na een maaltijd in een vijfsterren-restaurant”, laat iemand weten. Ook de band lijkt niet erg tevreden tijdens hun optreden, wat vooral te zien is aan de gitarist. Die kijkt de laatste twintig minuten zeer bedreigend naar een festivalbezoeker en zodra de setlist is voltooid, springt hij meteen van het podium om de toeschouwer een een ferme klap te verkopen. Wat er ook gebeurd mag zijn, wat iemand ook schreeuwt, je zo laten kennen en je zo agressief uiten is natuurlijk nooit de oplossing.
Bij binnenkomst valt gelijk op dat alles erg knus is opgezet. Ook het open- en tentpodium verschillen veel minder dan verwacht. Mocht het festival in de toekomst de 70.000 bezoekers van Dynamo Open Air willen evenaren, dan moet er echter gezocht worden naar een andere locatie. Door de hoeveelheid bomen kan het festival namelijk echt niet ruimer worden opgezet. Wel heeft het net zo knusse en kleinschalige Wâldrock (dit jaar 6.000 bezoekers) er met Fortarock een zeer grote concurrent bijgekregen. Maar aangezien beide festivals samenwerken met Mojo Concerts, zal het waarschijnlijk meer een goede samenwerking worden. Maar hoe hard zien we FortaRock in de toekomst vallen wanneer er opeens weer plek is voor Fields Of Rock? Dan zijn we deze succesvolle zaterdag in het Nijmeegse Park Brakkenstein weer erg snel vergeten.
Denk dat je deze zomer weinig festivals kunt vinden waar muntjes (veel) goedkoper zijn dan 2,30. Duur, dat absoluut (zeker voor matig bier in plastic), maar niet iets om extra nadruk op te leggen en als negatief punt te bestempelen vind ik.
Bavaria bier bedoel je zeker?
‘De surprise-act The Devil’s Blood valt niet bij iedereen in de smaak’ Nee, dat zal ook wel voor Dillinger, Keep of Kelessin of Delain gelden. Vreemde zin.
Overigens waren de halve liters bier anderhalf (hee wat een goed idee) muntje. Dus eigenlijk 3.45. Dat is dus eigenlijk best goedkoop festivalbier.
Ik vond Bospop qua catering eerlijk gezegd prima. 2 euro voor een bon en ook voor 2 bonnen waren al prima hapjes te krijgen. Het zal altijd een flink deel van je budget zijn op zo’n festival, maar anders dan bij veel festivals ben je geen 10 euro kwijt voor je iets fatsoenlijks te eten krijgt.
Niet zo nuilen over de bierprijzen in vergelijking met Amsterdam. Nijmegen is lang niet de goedkoopste wat dat betreft, maar Paradiso is 2,50 (en 5,- voor een halve liter) en melkweg ook 2,30 geloof ik. En daar mot je ook nog een abonnement halen voor een concert. Dus.
@Jelle: Wanneer je verder leest, dan zie je dat ik uitleg waarom het opvalt dat het niet bij iedereen in de smaak valt. Zo’n extreme reactie heb ik (gelukkig) nog nooit eerder meegemaakt bij een optreden…
Vergeet bij die €2,30 ook niet dat je 0.25l vocht krijgt. In vergelijking met de cafés waar je 0.2l krijgt is het dan niet eens zo duur meer. En zeker de halve liters niet. Op de Affaire zal het dit jaar waarschijnlijk ook wel weer zijn. Men vergeet daar alleen even dat het drank de inkomsten zijn voor de Affaire.
Niet zo zeuren over de prijzen, dat hou je toch wel op festivals. Gewoon doorzuipen! Ikzelf vond Death Angel echt de show van de dag, geweldig die mannen. En dan ben ik bij nader inzien toch blij dat ik niet ben gebleven tot de ‘special guest’ zeg.
Bier op Breda Barst: 2 euro. En geen kleine glazen! Dus wat let jullie…